• Novo

D-Ribose

3.300 RSD
Sa PDV-om

Ovaj moćni dodatak ishrani sprečava umor na ćelijskom nivou i na taj način dodatno povećava energiju. 

Količina

Za šta se koristi D-riboza?

Prvenstveno je popularna među sportistima koji žele da povećaju energiju, izdržljivost i generalno poboljšaju atletske performanse.

Sa druge strane, koristi se i kao tretman za ljude sa energetskim deficitima, kao što su sindrom hroničnog umora i fibromialgija.
Postoji više studija koje su dokazale da upotreba ovog suplementa, osim u sportske svrhe, može da doprinese poboljšanju zdravstvenog stanja i to kod:

Fibromijalgije i hroničnog umora
Prilikom lečenja fibromialgije i mijalgičnog encefalomijelitisa, poznatijeg kao sindrom hroničnog umora (CFS ili ME-CFS). 
U pregledu modifikacija ishrane za pacijente sa hroničnim umorom iz 2017. navodi se da je dodatak D-riboze značajno poboljšao kako nivo energije tako i opšte raspoloženje.
A u pilot studiji objavljenoj u Journal of Alternative and Complementari Medicine, od 41 pacijenta sa sindromom hroničnog umora koji su primali suplemente D-riboze, 66 posto je pokazalo značajno poboljšanje simptoma kao što su nedostatak energije, teškoće sa spavanjem i bol.
I fibromijalgija i sindrom hroničnog umora uzrokovani su poremećenim energetskim metabolizmom. 
Autori studije naglašavaju da riboza može pomoći u lečenju ova dva stanja povećanjem proizvodnje energije u srcu i mišićima te da bi trebalo sprovesti još detaljnije studije.

D-riboza može biti od koristi i za pacijente sa srčanim problemima kao što je insuficijencija. Studija iz 2015. godine, sprovedena na Državnom univerzitetu u Ohaju u kojoj su dali malom uzorku pacijenata sa kongestivnom srčanom insuficijencijom (CHF) 5 grama D-riboze dnevno tokom šest nedelja, govori da su se srčane funkcije poboljšale kod 64% ispitanika, a ta poboljšanja su se održala u naknadnim procenama tri nedelje nakon prestanka suplementiranja. Ovome u prilog govori i ranije istraživanje objavljeno u European Journal of Heart Failure itd.

Specific References

Sastojci: 100% D Riboza

Informacije o alergenima: Proizvedeno u pogonu u kome se koriste mleko, soja, jaja i jezgrasto voće.

Preporučene doze se kreću od 1 do 30 grama na devnom nivou i zavise od potreba.
Najčešće se preporučuje količina od oko 5g.

Ukoliko hoćete da uvrstite D-ribozu u svoju suplementaciju u cilju lečenja bilo kog hroničnog stanja, prethodno razgovarajte sa svojim lekarom.

Oni koji imaju dijabetes i uzimaju lekove za snižavanje nivoa glukoze u krvi, kao što su insulin ili sulfonilure kao i pacijenti sa hipoglikemijom jer ona može smanjiti nivo šećera u krvi.

Ne preporučuje se u predoperativnoj fazi (najmanje dve nedelje pre zakazane operacije) jer dodatak može otežati održavanje nivoa šećera u krvi. Ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja.